Gespreksgroep partners van mensen met dementie
Zorgt u voor een partner met dementie? Dat zorgen kan een zware belasting zijn. Deelnemen aan een gespreksgroep kan helpen om de dagelijkse praktijk wat te verlichten. Daarom organiseren de Ontmoetingscentra van Pieter van Foreest in 2022 3x een serie van vier bijeenkomsten voor mantelzorgers die voor hun thuiswonende partner met dementie zorgen. Uiteraard maakt […]
Informatiecentrum dementie
Het informatiecentrum is er voor iedereen met geheugenproblemen en/of dementie. Denk hierbij aan uitleg over dementie, hoe herkent u dementie, hoe kan ik hiermee omgaan, welke zorg- en welzijnsinstanties kunnen iets betekenen of het gewoon bieden van een luisterend oor. U hoeft geen zorg te ontvangen of een zorgvraag te hebben om te bellen. U […]
LaPorta Vitale
LaPorta Vitale bestaat sinds 2007 en levert de volgende diensten: dementie thuiszorg op maat, casemanagement dementie, ondersteuning mantelzorger. Onze mensen zijn opgeleid èn ervaren in het verzorgen en begeleiden van mensen waarbij geheugen, spraak, aandacht en/of gedrag zijn veranderd als gevolg van dementie. In de praktijk leveren wij vaak een mix van algemeen dagelijkse levensverrichtingen […]
Valys reisservice
Valys is voor mensen die niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Als u buiten de regio wilt reizen kunt u bij Valys een reis boeken.
Regiotaxi Haaglanden
Regiotaxi Haaglanden is een vorm van openbaar vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. De taxi haalt u op bij de voordeur en brengt u tot de deur van uw bestemming.
Particuliere Vervoersdienst
De Particuliere Vervoersdienst van Delft voor Elkaar brengt ouderen die niet zelf voor vervoer kunnen zorgen van A naar B.
Zorgprofielen, indicatie en zorgzwaartepakket
Wanneer u of uw naaste langdurige zorg nodig heeft, kunt u hiervoor een aanvraag doen. Hiervoor heeft u of uw naaste een indicatie nodig, die aangeeft hoe intensief de nodige zorg is.
Postadres veranderen vanwege onrust over post
Mensen met dementie worden vaak onrustig als ze post open maken die ze niet meer begrijpen. U kunt dan een postbus aanvragen.
Meldpunt Bezorgd
Als u ongerust bent over iemand in een zorgelijke situatie en die persoon vraagt zelf niet om hulp, dan kunt u dat laten weten aan het Meldpunt Bezorgd.
Tips voor het stimuleren van gedrag
Activiteiten geven structuur aan haar dag en bieden afleiding van alle chaos in het hoofd. Regelmatig bezig zijn houdt de hersenen actief en het lichaam gezond. Daardoor kan uw naaste meer dingen zelf blijven doen.
Omgaan met gevaarlijke situaties thuis
Als de dementie bij uw naaste erger wordt, kan hij of zij situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten. Op dementie.nl kunt u lezen hoe u gevaarlijke situaties kunt voorkomen.
Naaste voorbereiden op de verhuizing naar een verpleeghuis
Met de verhuizing van uw naaste sluit u een hoofdstuk definitief af. Op dementie.nl vindt u tips hoe u uw naaste kunt voorbereiden op zijn of haar verhuizing.
Ondersteuning vanuit MantelzorgNL
MantelzorgNL geeft ondersteuning o.a. door (digitale) bijeenkomsten en cursussen en consulenten aan mantelzorgers.
Gebrek aan empathie van uw naaste
Uw naaste met dementie laat zelf weinig emoties zien en herkent uw emoties en die van een ander niet meer. Op dementie.nl vindt u tips hoe u hiermee om kunt gaan.
Communiceren met uw naaste
Dementie maakt met elkaar communiceren lastiger. Op dementie.nl vindt u 10 tips om makkelijker met uw naaste te communiceren.
Agressie en huiselijk geweld
Op dementie.nl vindt u tips om agressief gedrag te voorkomen en tips voor het moment dat uw naaste al agressief is.
Huisarts voor mantelzorgers
Een (huis)arts heeft niet alleen aandacht voor uw naaste, maar ook voor u als mantelzorger. Naast het zorgbehandelplan voor uw naaste, maakt een de huisarts ook een ondersteuningsplan voor u als mantelzorger.
Huisarts voor mens met dementie
Nadat er dementie is vastgesteld, is de huisarts voor u en uw naaste met dementie het eerste aanspreekpunt. Bij hem of haar kunt u terecht voor doorverwijzingen als die nodig zijn.
Tips om te helpen bij eten en drinken
Voor uw naaste met dementie is voldoende en gezond eten en drinken hartstikke belangrijk. Op dementie.nl vindt u tips om eten en drinken makkelijker en leuker te maken.
Huisarts bij slecht slapen
Als mantelzorger is het soms lastig om aan acht uur slaap te komen. Slapen wordt vaak uitgesteld tot nadat u degene voor wie u zorgt naar bed hebt gebracht. Of uw slaap wordt verstoord, omdat uw naaste u midden in de nacht nodig heeft.
Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp ontlast u en uw naaste. Op dementie.nl vindt u informatie over de verschillende mogelijkheden voor huishoudelijke hulp.
Hulpmiddelen bij het ontspannen
Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met dementie, zijn ontspannende activiteiten niet altijd meer zo makkelijk als ze ooit waren. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van allerlei producten om te kunnen ontspannen.
Hulpmiddelen bij verschillende vormen van communiceren
Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met dementie, kan telefoneren, het behouden van een fijne dagstructuur of lezen lastiger worden. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u allerlei hulpmiddelen om communicatie makkelijker of beter te maken.
Hulpmiddelen bij het zorgen en verzorgen
Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met dementie, kan het behouden van een fijne dagstructuur of het innemen van medicatie lastiger worden. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van allerlei producten die u kunnen helpen bij het zorgen voor of verzorgen van uzelf of uw naaste.
Hulpmiddelen bij persoonlijke verzorging
Douchen, naar het toilet gaan of uw haar borstelen gaat soms niet meer zo gemakkelijk als eerst. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van allerlei producten die u kunnen helpen bij persoonlijke verzorging.
Hulpmiddelen bij het actief blijven bewegen
Als lopen, fietsen of scootmobielrijden niet meer goed gaat, zijn er verschillende oplossingen die u kunnen helpen. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van allerlei producten om te blijven bewegen.
Hulpmiddelen bij verschillende taken in het huishouden
Als sommige huishoudelijke taken niet meer goed lukken, zijn er producten die het huishouden kunnen vergemakkelijken. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u allerlei hulpmiddelen bij het huishouden.
Hulpmiddelen bij eten en drinken
Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met dementie, wordt eten en drinken soms moeilijker. Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u allerlei hulpmiddelen om eten en drinken makkelijker te maken.
Interkerkelijk diaconaal centrum Jessehof
De Jessehof een inloopcentrum dat is opgezet door de gezamenlijke kerken in Delft. U kunt hier binnenlopen om anderen te ontmoeten of om uw vragen te stellen.
Producten om uw woning aan te passen
Kleine aanpassingen in uw woning kunnen ervoor zorgen dat u ook als u ouder wordt of een fysieke beperking heeft, langer in uw woning kunt (blijven) wonen.
Seniorenmakelaar Woonbron
Als u een woning huurt bij Woonbron en uw huis past niet goed meer bij uw wensen kunt u de hulp van een seniorenmakelaar inschakelen.
Seniorenmakelaar Vidomes
Als u een woning huurt bij Vidomes en uw huis past niet goed meer bij uw wensen kunt u de hulp van een seniorenmakelaar inschakelen.
Seniorenmakelaar Vestia
Als u een woning huurt bij Vestia en uw huis past niet goed meer bij uw wensen kunt u de hulp van een seniorenmakelaar inschakelen. Een seniorenmakelaar helpt u om ervoor te zorgen dat uw woning bij u blijft passen als u ouder wordt of een fysieke beperking krijgt.
Zelf uw woning aanpassen
Kleine en grote aanpassingen in uw woning kunnen ervoor zorgen dat u ook als u ouder wordt of een handicap heeft, langer in uw woning kunt (blijven) wonen.
Aanpassingen aan woning – woningbouwcorporaties
Kleine en grote aanpassingen in uw woning kunnen ervoor zorgen dat u ook als u ouder wordt of een fysieke beperking heeft, langer in uw woning kunt (blijven) wonen.
Aanpassen van uw koopwoning
Kleine en grote aanpassingen in uw woning kunnen ervoor zorgen dat u ook als u ouder wordt of een fysieke beperking heeft, langer in uw woning kunt (blijven) wonen.
Bezoekdienst
Vrijwilligers van Alzheimer Nederland afdeling Delft-Westland-Oostland bieden ondersteuning bij de zorg voor thuiswonende mensen met dementie. Op die manier wordt de mantelzorger tijdelijk ontlast.
ZorgHarten
U wilt natuurlijk het liefst zo lang mogelijk prettig thuis wonen. Daarom biedt ZorgHarten een vaste thuishulp voor jong en oud die u ondersteunt in het dagelijks leven.
Home Instead
Home Instead Thuissservice Haaglanden Zuid & Oost ondersteunt u in uw vertrouwde omgeving zodat u langer thuis kunt wonen. U wordt ondersteund met persoonlijke aandacht en diensten die gericht zijn op het dagelijkse leven en zelfredzaamheid.
Ontmoetingscentrum Vermeertoren
Bij het ontmoetingscentrum kunt u dagelijks gebruikmaken van verschillende activiteiten die aansluiten bij uw interesses en behoeftes. Bij ontmoetingscentrum Vermeertoren kunt u terecht als u vergeetachtig bent, moeite hebt met de dingen van alledag of moeite hebt met het begrijpen van anderen.
Ontmoetingscentrum Pijnacker
Bij het ontmoetingscentrum kunt u dagelijks gebruikmaken van verschillende activiteiten die aansluiten bij uw interesses en behoeftes. Er zijn twee huiskamers, één voor mensen met geheugenproblemen en één voor mensen met een somatische aandoening.
Ontmoetingscentrum Mozartlaan
Bij het ontmoetingscentrum kunt u dagelijks gebruikmaken van verschillende activiteiten die aansluiten bij uw interesses en behoeftes. Bij ontmoetingscentrum Mozartlaan kunt u terecht als u vergeetachtig bent, moeite hebt met de dingen van alledag of moeite hebt met het begrijpen van anderen.
Ontmoetingscentrum Dock van Delft
Bij het ontmoetingscentrum kunt u dagelijks gebruikmaken van verschillende activiteiten die aansluiten bij uw interesses en behoeftes. Bij de activiteiten is speciaal aandacht jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Odensehuis de Linde Delft
Het Odensehuis de Linde in Delft is een inloophuis, ontmoetingsplek en informatiecentrum voor mensen met beginnende dementie en hun naasten/mantelzorger. Bij het Odensehuis staan eigen regie en autonomie op de voorgrond.
Maatje via Humanitas
Als u op zoek bent naar meer contacten met mensen, kunt u contact opnemen met Humanitas voor een maatje. Samen met een maatje kunt u gezellig op stap gaan en leuke dingen doen.
Ondersteuning vanuit Wmo, Wlz en Zvw
Bij Het Juiste Loket vindt u informatie over de langdurige zorg zoals informatie over de organisatie waar u voor zorg of ondersteuning terecht kunt.
Delft Support
Delft Support is er voor alle inwoners van Delft met vragen op het gebied van zorg of maatschappelijke ondersteuning.
Zorgboerderijen BuitenGewoon
Bij de zorgboerderijen van BuitenGewoon vindt u kleinschalige zorg in een aantrekkelijke, landelijke omgeving voor mensen met dementie. BuitenGewoon biedt mensen met gediagnosticeerde geheugenproblemen een gevoel van thuiszijn in een veilige, vertrouwde omgeving.
Dagopvang – Boerderij Weidelicht
In het groene hart van Midden-Delfland bieden wij kleinschalige dagopvang voor ouderen met dementie. Op deze authentieke plek kunnen mensen met dementie samen met hun mantelzorgers terug in de tijd gaan.
Casemanagement Pieter van Foreest
Wanneer u wordt geconfronteerd met dementie heeft dit een grote impact op zowel u als uw naasten. U kunt dan een casemanager van Pieter van Foreest inschakelen.
Casemanagement Careyn
Wanneer u wordt geconfronteerd met dementie heeft dit een grote impact op zowel u als uw naasten. U kunt dan een casemanager van Careyn inschakelen
Casemanagement Buurtzorg
Wanneer u wordt geconfronteerd met dementie heeft dit een grote impact op zowel u als uw naasten. U kunt dan een casemanager van buurtzorg inschakelen.
Notaris
Een notaris is een deskundige op allerlei gebieden wanneer je in aanraking komt met de ziekte dementie. Door zaken vast te leggen houdt u zelf de regie.
Euthanasiewens van mensen met dementie
Ook als u dementie heeft, kunt u om euthanasie vragen. Meer informatie over dementie, wat deze ziekte betekent en welke mogelijkheden voor zorg en ondersteuning en euthanasie vindt u op de website van rijksoverheid.
Niet-reanimeren wens
Met een niet reanimeren wens legt u vast dat u of uw partner niet gereanimeerd wil worden. Op de website van de Hartstichting vindt u meer informatie.
Regelingen voor mantelzorger via werkgever
Als mantelzorger zijn er vaak mogelijkheden om een beroep te doen op regelingen bij uw werk. Op de website van MantelzorgNL vindt u aanvullende informatie.
Informatie over mantelzorg en werken
Er zijn verschillende manieren om werk en zorg te combineren. Er zijn bijvoorbeeld verlofregelingen.
Mentorschap
Als u door psychische of psychiatrische omstandigheden of door dementie moeite hebt met beslissingen over uw eigen verzorging en begeleiding, kunt u een mentor aanvragen. De mentor is bevoegd om namens u beslissingen te nemen met inachtneming van uw wensen, behoeften, de normen en waarden.
Bewindvoering
Als u niet meer goed voor (een deel van) uw geldzaken kan zorgen kan u of uw familie een bewindvoerder aanvragen. De rechtbank benoemt een bewindvoerder, die uw geldzaken gaat beheren.
Rijbewijs
Dementie kan invloed hebben op hoe u rijdt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer. Het CBR toetst of u nog veilig kunt rijden.
Mantelzorgmakelaar
Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken van u overneemt, zodat u minder wordt belast. Dit is handig als u sommige taken lastig vindt of als u er geen tijd voor heeft
Indicatiestelling voor zorg
Heeft u langdurige intensieve zorg nodig, dan vraagt u of uw huisarts een Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden en als dat het geval is, ontvangt u een Wlz-indicatie.
Deposito uitvaartverzorging De Laatste Eer
Er zijn diverse mogelijkheden om u te verzekeren tegen uitvaartkosten. De Laatste Eer in Delft biedt, naast het afsluiten van een verzekering voor een uitvaart, mensen ook de mogelijkheid geld te storten in een deposito.
Eigen vermogen en eigen bijdrage bij opname
Spaargeld telt mee bij de berekening van uw eigen bijdrage. Spaargeld, beleggingen en/of een tweede huis vormen samen uw vermogen. Bij het CAK kunt u berekenen wat uw eigen bijdrage is.
Wilsverklaring
Een persoon met dementie bij wie de diagnose tijdig is gesteld, kan nog zelf beslissingen nemen op gebieden als het testament, een wilsverklaring en vertegenwoordiging. In een wilsverklaring kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u niet meer gereanimeerd wilt worden of iemand die beslissingen voor u neemt aanwijzen wanneer u wilsonbekwaam wordt.
Hulpmiddelen bij het zelfstandig wonen
Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van allerlei producten die ervoor kunnen zorgen dat u comfortabel en plezierig kunt wonen. Bijvoorbeeld (slimme) sleuteloplossingen, hulpmiddelen bij slapen en hulpmiddelen bij koken.
Alzheimercafé
Een Alzheimercafé is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Er wordt voorlichting gegeven en u kunt er vragen stellen.
De Herbergier
De Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.
Stefanna
Stefanna is een verpleeghuis met vier psychogeriatrische afdelingen en biedt plaats aan 88 bewoners met dementie.
Die Buytenweye
Wonen in woonzorgcentrum Die Buytenweye, is wonen in een veilige, beschermde omgeving.
Woonzorgcentrum Delfshove
Wonen in woonzorgcentrum Delfshove is wonen in een veilige, beschermde omgeving.
De Bieslandhof
Wonen in De Bieslandhof is wonen in een veilige, beschermde omgeving.
Het Abtswoudehuis
Het Abtswoudehuis in Delft biedt gespecialiseerde kleinschalige zorg voor mensen met dementie. Gewoon, als thuis en betaalbaar voor iedereen.
Woonzorgcentrum Lindenhof
Wonen in woonzorgcentrum Lindenhof, is wonen in een veilige, beschermde omgeving. U kunt hier terecht als u niet meer zelfstandig kunt wonen door een lichamelijke beperking.
Yoga voor mantelzorgers
Pieter van Foreest biedt yoga voor mantelzorgers aan om u ontspanning te bieden en gelijkgestemden te ontmoeten
Categorieën
Service
U kunt ons op twee manieren bereiken. Via de mail. We streven naar een reactie binnen twee dagen. Ook zijn we op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.